Harjoitus1

a)

Ensimmäiseksi tarkistin toimiiko laitteet. Avasin chrome-selaimessa sivun is.fi. Pääsin sivulle ja pystyin klikkaamaan linkkejä hiirellä. Läppärin näyttö on mennyt repussa rikki, joten pieni osa näytön vasemmasta yläreunasta ei näy. Muistikkuna toimii SanDisk Ultra USB 3.0 16GB. Laitoin tässä vaiheessa tikun sisään.
Livetikulle latasin Ubuntu 18.04.3 LTS version. (https://ubuntu.com/download/desktop) Painamalla download nappia Ubuntu alkoi latautumaan. Jotta pystyn käynnistämään Linuxin muistikulta, pitää ISO image muuttaa käyttökelpoiseksi. Käytin itse tähän Rufusta. (https://rufus.ie/) Rufus kysyi mikä portti. Muistikkuni on D: portissa, joten valitsin D. Seuraavksi valitsin ISO tiedosta. Koneeltani se löytyi polusta Tämä tietokone>ladatut tiedostot>ubuntu-18.04.3-desktop-amd64. Valitsin tämän. Painoin alhaalta aloita. Rufus kysyi tallennetaanko ISO-kuvana vai DD-kuvana. Valitsin ISO-kuvana. Rufus kysyi poistetaanko tikulta kaikki tiedot. Valitsin kyllä. Rufus loi tiedoston muistitikulle. Lataus oli valmis ja seuraavaksi totuuden hetki. Sammutin koneen ja käynnistin sen uudestaan. Koneen käynnistyessä rämppäämällä f2 pääsin biosiin. Tein kaksi muutosta. Main kohdassa f12 boot menu laitettiin enabled ja boot kohdassa boot mode vaihdettiin legacy. Tallensin muutokset muutokset. Uudestaan käynistämällä ja f12 näppäimella valitsin käynistä usblta.

b)

c)
Aloitin terminaalissa komennoilla sudo apt-get update ja sudo apt-get upgrade.
Ensiksi latasin Kritan. Sen sai ladattua sudo apt-get install krita. Krita on kuvankäsittelyohjelma. Piirsin sillä hiukan eriväreillä ja eri pensseleillä.
Toinen ohjelma oli Libre Office. Käytin komentoriviä snap install libreoffice. Libreofficessa on microsoft officea vastaavat ohejlmat, kuten word ja excel. Kirjoitin muutaman lauseen Libreoffice writerillä, joka vastaa siis wordiä.
Kolmas ohjelma oli htop. Tämä onnistui komennolla sudo apt-get install htop. Kirjoitin komentoriville htop ja pystyin seuraamaan tietokoneeni toimintoja, kuten muistin käyttöä.

d)

Krita, Libreoffice ja htop käyttävät GNU GPL v3 lisenssiä. GPL eli general public license on tarkoitettu vapaille ohjelmille. Lisenssi antaa kaikille oikeuden käyttää, kopioida, muuttaa ja jakaa ohjelmia ja niiden lähdekoodia hyväksymällä käyttöehdot. Lisenssin alaisia ohjelmia saa käyttää kaupallisesti, kunhan ei muuta lisenssiä ja noudattaa lisenssin ehtoja.

Lähteet

https://en.wikipedia.org/wiki/Htophttps://fi.libreoffice.org/tietoja-meista/lisenssit/

https://en.wikipedia.org/wiki/Krita

http://terokarvinen.com/2020/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-3010-torstai-aamu-alkukevat-2020-5-op

https://fi.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_Licensehttp://terokarvinen.com/2006/raportin-kirjoittaminen-4


Jesperi Kuula

%d bloggaajaa tykkää tästä: